Forrige helg gikk Hell Backyard Ultra av stabelen – et løpskonsept som virkelig favner alle, fra 14-åringer til pensjonister – og idioter. Her får du en inspirerende gjennomgang, du blir garantert frista til å prøve sjøl.

Men først, litt om treningshverdagen!

Nå for tiden så koser jeg meg virkelig med løpingen, det har jeg egentlig gjort i hele år, men jeg koser meg ekstra mye nå som solen skinner, fuglene kvitrer og løpegleden er på topp.

39 880 meter over havet

Løpeturene er stort sett uten noe mål, fart og distanse blir til underveis i økten.

Men jeg prøver å bestige noen fjell hver måned, og aller helst nå toppen av Mount Everest i Sky is the Limit-utfordringen til Runner’s World Challenge.


Jeg løper ikke opp og ned bakker for å samle høydemeter, men jeg legger gjerne løpeturen innom noen småtopper slik at på hver tur så får jeg noen bakkedrag. Det har gitt meg 39 880 høydemeter så langt i år, 4000 mer enn jeg klarte i hele fjor.

Skjult perle i nabolaget

Selv om jeg fokuserer på høydemeter, så er det fortsatt opplevelsen og løpsgleden som er det viktigste. Med hjemmekontor så er det ikke så lett med aktiv til jobb, så da får jeg være aktiv på jobb og løper ofte en runde i lunsjen.

Dragvollskogen, en skjult perle like ved NTNU.


I skogen ved NTNU Dragvoll så går det en flere kilometer lang sti som følger Stokkbekken. Det er små fossefall, flere rasteplasser og noen små bruer som må krysses, rett og slett helt fantastisk.

I flere år så har jeg bare løpt forbi uten å vite om denne perlen i nabohagen, men nå er stien funnet og blir nå ett fast turmål.

Ultra for alle

Er du en av de som tror du ikke er i stand til å løpe en ultramaraton? Les hva unggutten Adrian Overvik og pensjonisten Bård Olav Moen greide.

14 år gamle Adrian spiller fotball på Lånke IL og løper gjerne et par turer i uka. Før helgens Hell Backyard, hadde han aldri løpt lengre enn 12–13 km.

Hell Backyard Ultra

På Backyard Ultra så handler det ikke om å løpe fort, her skal du løpe runder på 6,7 km. Man starter hver runde hver hele time.

Står du ikke på startstreken når løpssjefen fyrer av «startskuddet», så er du ute.

Men å løpe en lettløpt 6,7 kilometer på en time, det klarer de fleste, utfordringen er gjenta det mange nok ganger.

Adrian Overvik Foto: Sjølstad Foto

Ultra for ungdommen

Adrian løp sine runder på rundt 40 minutter, da fikk han 20 minutter pause hver gang.

De første 3-4 rundene løp han veldig lett, deretter så ble han, som oss alle, stivere og stivere.
Adrian var positiv i pausene og fokuserte på å ta en runde om gangen.

Målet hans var 7 runder og godkjent ultradistanse 47 km.

Det var en sliten og glad gutt som kom i mål og fikk velfortjent medalje og applaus for å ha fullført Ultradistansen. Han mente selv at han kunne løpt noen runder til, men med fotballkamp som skulle spilles neste dag, så var det nok lurt å gi seg mens leken ennå var god.

Renate Dullum Reitan (startnummer 32) holdt høy fart på sine 10 runder. Mens Hanne Formo (9) og Bård Olav Moen (28) holdt ut i 21 timer og brukte 40-45 minutt på de fleste rundene.
Foto: Sjølstad Foto

Ultra for pensjonisten

Pensjonisten Bård Olav Moen var blant de som løp lengst – og han ga seg ikke før han hadde løpt 141 km. Bård Olav løp i lag med Hanne Formo, og de smilte å lo – det oste løpeglede av de gjennom hele dagen og natten.

Begge to så veldig sterke og uberørte ut, og det var mange som ble overrasket når de ga seg et par timer etter soloppgang søndag morgen når de hadde fullført imponerende 21 runder.

Distansepers

Jette Linnea var en av mange som satte distansepers under Hell Backyard Ultra. Hun hadde som mål å løpe 2-3 runder, men ga seg ikke før hun hadde løpt 33 km.

Kristin Stokke satte ny distansepers for kvinner på Backyard i Norge med 24 runder. Distansen på Backyard er slik at du får akkurat 100 miles om du løper 24 runder.

Jette Linnea Kambestad var en av mange som fikk ny distansepers. Foto Sjølstad Foto

Ultra for idiotene

Mitt mål for dagen var å teste maratonfarten min, å gi meg når jeg ikke lengre klarte å holde ønsket maratonfart (4:16 min/km).

På flere av rundene så fikk jeg selskap med Strindheims gode løper Michael Watts, og vi fikk høre det fra mange løpere at vi var idioter som løp så raskt.

Det var mange som tenkte sitt der jeg og Michael Brian Watts løp rundene våre med høy fart. Foto: Sjølstad Foto

De første 33 kilometerne gikk det greit å holde omtrent ønsket maratonfart, men på slutten av runde 5 så var det tomt og jeg bestemte meg for å dra hjem.

Men så gir Jo Inge Norum meg beskjed at jeg måtte ta to runder til.

Når en av Norges beste ultraløpere sier du skal ta ett par runder til, så er det bare å adlyde.

Så da ga jeg meg på 47 km, mens Michael fullførte ytterligere 8 runder til.

Takk for denne gang.

Følg meg gjerne på

Instagram: lopenomade

Strava: Stig Sjølstad


DREAM IT – WISH IT – DO IT

Mål 2021

 • 400 meter: 1min
 • 1000 meter: 3:00
 • 3000 meter: 10:00
 • Maraton: 3:00

Personlige rekorder 

 • Lengste løp: 90 km Ultra Vasa Loppet 2019
 • Maraton: 3:07 (Trondheim Maraton 2019)
 • 21 km: 1:29 (Trondheim Maraton 2019)
 • 10 km: 39 min (Hommelvika/Oslo 10 for Grete 2020)
 • 5 km: 18:21 (Nybrottkarusellen 2019)
 • 3 km: 10:27 (Nyttårsstevne 2019)

Fullførte løp

 • Maraton: 7: Stockholm (2014), Trondheim (2014,2015,2018,2019), Amsterdam (2018) New York (2019)
 • Fjellmaraton: 1 – Trans Gran Canaria 2019
 • Ultra: 3 – Ecotrail 50, Ultra Birken 60 og Ultra Vasa Loppet 90, alle i 2019
 • Backyard: 1 Hell 2020