Jeg har tidligere skrevet om kampen mot mengdetreninga og antallet kilometer. Overhodet ikke uvanlig for min del å logge 240–250 kilometer i uka. Blir du bedre og raskere? Kanskje, men ikke jeg…

Hver og en må finne ut av hva som passer nettopp deg, og hvilken trening du responderer på. Det er veldig individuelt og derfor er det ikke bra å kopiere treninga fra andre, eller at alle skal trene likt i ei gruppe.

For min del trente jeg 1000 timer+ siste sesongene jeg satset langrenn.Jeg er rimelig sikker på at hvis jeg hadde kuttet treninga med mellom 100–200 timer hadde jeg vært en bedre langrennsløper.

All trening er ikke bare bra trening.

All trening er ikke bare bra trening. Ofte trente jeg bare for å trene, og fordi det ga meg frihet og det var et fristed for alt annet. Jeg tenkte ikke at det og det skulle gjøre meg bedre, og da ble det til akkurat det – jeg ble ikke spesielt mye bedre.

Ønsker å se resultater

Denne sesongen har jeg kommet til et punkt der jeg ønsker å prestere i konkurranser, og jeg ønsker å kjenne på progresjonen i det jeg legger ned av tid og energi. Jeg er fortsatt lidenskapelig glad i trening, men nå er trening for meg et sted jeg søker etter framgang. Jeg ønsker å se resultater.

Færre kilometer, mer kvalitet i det jeg gjør, fokus på økter og ikke bare trene for at jeg har lyst til å løpe meg en tur. Jeg har et program jeg følger som er satt sammen av en dedikert og meget kunnskapsrik trener. Treninga passer meg godt. Den utfordrer meg på det jeg tidligere ikke har orket å trene fordi det har vært skummelt og ukjent. Det utfordrer meg på det jeg allerede er ganske OK på. For du må fortsette å trene på det du behersker også.

Det har gitt meg overskudd jeg aldri har kjent på tidligere.

I grove trekk handler det om mer hurtighet, spenst og styrke. Mindre mengde og mer variasjon i treninga. Jeg trener aldri det samme to dager etter hverandre, og antallet kilometer i uka varierer fra uke til uke.

Dette har gjort meg freshere i muskulaturen. Det har gitt meg overskudd jeg aldri har kjent på tidligere, og det har virkelig gitt meg lysten på å løpe gode konkurranser.

Testløp med pers

Som et resultat av dette har jeg testet meg på en 10 kilometer som jeg har løpt mange ganger tidligere år etter år. Tiden viste solid personlig rekord med nesten ett minutt. Må si jeg nesten begynte å grine da jeg så klokka. Her har jeg rotet rundt i så mange år. Tenk at det å trene smartere som i utgangspunktet skal være så enkelt, men akk så vanskelig, har utgjort så store differanser.

Jeg begynte nesten å grine da jeg så klokka.

Derfor – mer er ikke alltid det beste. Finn din vei og bruk kroppen din som referanse. Ingen kjenner kroppen din bedre enn deg selv. Du må tørre å lytte og stole på den. Er glad jeg tok sjansen i alle fall. Krigen var hard og tøff, og er vel fortsatt det, men med solide oppturer en gang i blant minner en på hva som er viktig og ikke.

Du trenger ikke være den beste til å trene mest, men den som trener smartest for deg.