Hei gjengen!

Ironisk nok ønsket jeg dere en covidfri periode i sist blogginnlegg. Den skulle jeg få kjenne godt på kroppen selv …

Velkommen, Covid-19

Jeg må ærlig innrømme at jeg som ung og fullvaksinert trodde jeg skulle komme unna med en lett forkjølelse. Har alltid vært naiv sånn sett, også gjeldende covid.

Så feil kan man altså ta… 4 dager med 40 i feber, hodepine i en uke, og slimete hoste. Ble brått litt skremt av sykdommen.

Dag 5 på sofaen..

Slet med kvalme og svimmelhet, men etter 2 uker ga det meste seg. I løpet av disse ukene var trening langt, langt bak i rekkene over hva jeg var i stand til.

Inn i uke 3 startet jeg opp med rolig trening og har siden kjent på hvordan kroppen responderer på fysisk aktivitet. Fulgte retningslinjene til olympiatoppen ved oppstart.

So far, so good!

Kroppens evne til å hvile

Men, en åpenbaring jeg har fått etter sykdomsavbrekk er hva overskudd gjør. Jeg tror flere enn meg kan kjenne på jaget etter kilometer og treningstimer i banken (samt logging på Strava…).

Treningsmålene er satt og jobben må gjøres. Men når kroppen tvinger deg til å ligge helt i ro får det ofte ikke bare negative konsekvenser. For meg er det tvert imot.

Jeg er glad i trening og elsker bevegelse i all sin form. Men av og til trenger kroppen hvile. Jeg har som flere andre en pulsklokke som måler søvn og puls på natt.

Har alltid vært litt nerdete opptatt av søvndata og analyse, så dette bruker jeg for å se om jeg brygger på sykdom for eksempel. Da vil pulsen på natt gå betydelig opp. 

Overskuddets effekter

Etter corona og i min periode uten trening så jeg en hvilepuls så lav som aldri før. Kanskje det ikke var så dumt å få et sykdomsavbrekk? Eller riktigere formulert: kanskje kroppen behøvde å hente seg inn. 

Post-covid, og i meget godt humør på fjelltur

Ikke for å legge alvoret i covid under teppet, for jeg var bekymret. Jeg så for meg tungpust og en evig lang vei tilbake i løpeform. Men vipps: 4 uker etter er jeg tilbake der jeg omtrent var. Jeg føler meg lettere i steget, økt treningslyst og topp motivert for å legge ned innsatsen fremover. 

Dette er ikke realiteten for alle, det vet jeg. Longcovid og andre symptomer er vedvarende for mange. Men dette tenkte jeg flere enn nok skriver om, og ikke minst de med mest kunnskap ska få sin plass på dette feltet.

Mitt budskap ligger i overskuddet vi sjelden prioriterer – men kanskje burde tenke mer over effektene av.

Overskudd når jeg snakker om løping er ikke nødvendigvis å ligge stille på sofaen i to dager. For meg kan det være å gå en lang og rolig fjellskitur, tøying på stuegulvet, eller en ordinær gåtur.

Viktig påminnelse til meg selv

En, to eller tre uker uten trening har ingenting å si i det lange løp. Jeg skal herved tråkke i bremsen frivillig i løpet av året for å kjenne på de positive effektene overskudd gir meg.

Og ikke minst skal jeg huske at dette var min suksessoppskrift før konkurranser som skiløper. Overskudd = prestasjon!

Så, mitt råd til deg: ikke stress ved sykdom, det gjør ingenting bedre. Tenk heller på de positive effektene som kan komme deg til nytte i tiden som kommer.

Og ikke minst: lytt til kroppen, den skal du ha med deg resten av livet! 

Neste gang dere hører fra meg er jeg forhåpentligvis i god trening mot pers på 10 km! God løping enn så lenge ❤️