Jeg har nylig vært på rundreise ved Middelhavet, og som alltid er løpeskoene med i kofferten. Her kommer en løpende beskrivelse av prima og mindre prima løpedestinasjoner i Italia, Spania, Frankrike og Hellas.

ITALIA

Milano

I Milano bodde vi like ved Il Duomo som er en av verdens største og mest berømte gotiske katedraler. I dette området er det mange severdigheter, og selvfølgelig flust av design og mote. På papiret et kult sted for løpende sightseeing.

Milano er en flott by, men hvorfor i alle dager har de plassert den midt i landet? For meg ble det for mye turister og for lite hav.

Løpemessig var det altså ikke helt optimalt – biler, lyskryss og vaggende turister overalt.

Naviglio, Milano

Palermo og Catania, Sicilia

Vi burde selvsagt besøkt Europas største vulkan Etna når vi var i Catania, i stedet valgte vi å løpe på trange fortau tett på gale billister.

Løpsmessing ingen stor opplevelse på de to stedene, men det kan være vi løp på feil sted.

Napoli

Det er omtrent 15 år siden sist jeg var i Napoli, men byen er akkurat like kaotisk og grusom som jeg husket den. Trafikkaos, tuting, tuting og atter tuting.

Pizza er vel det eneste positive jeg har å si om Napoli, ellers så er det bare å komme seg vekk fra byen, ta turen til Vesuv, Pompeii eller besøk en annen by, gjerne Roma.

Vi var ikke innom Roma på vår Italia ferd denne gangen, selv jeg som ikke liker turistfeller synes Roma er helt magisk. Alle severdigheter ligger i gangavstand, og det er kunstverk overalt og det ene mesterverket overgår det neste.

Kommer du deg opp tidlig og slipper å løpe i kø, så runder du byen på en god løpetur.

Februar 2020: Roma ble tømt for turister når covid kom til landet, så da fikk vi byen for oss selv.

Du kan løpe halvmaraton fra Roma og ut til Ostia.

Ostia er en veldig koselig liten by med utallige løpemuligheter enten på skogsstier og/eller langs sjøen, hele byen er full av historie og ruiner.

Fra Ostia og nordover langs kysten så er det mange små perler som feks Pisa, Genova eller Savona. Alle de stedene er fine og løpevennlige.

Savona er en sjarmerende liten by som kan være en fin plass å stoppe på for å finne roen en dag eller to. Her bor du billig på ett koselige strandhotell, stranden er gylden og fin.

Strandpromonaden er ikke helt komplett, men du kan stort sett løpe tett på havet så langt du vil. Turistattraksjoner er det dårlig med, det er en borg og mange koselige restauranter nede ved havnen.


FRANKRIKE

Marseille

Marseille, Frankrikes nest største by, er en vakker storby uten stress og mas, her er det fantastisk å løpe med mange spennende løpemål. Her trives jeg mye bedre enn i Paris.

Tips: har du tenkt å løpe til det store Marseille-«Hollywood»-skiltet, så anbefaler jeg å kjøre dit da det er ekstremt dårlig tilrettelagt for løping ut dit (ca 10 km). Men når du først kommer dit, er det mange fine stier å løpe på.

Marseille med Notre-Dame de la Garde i bakgrunn

Nice

Flyplassen i Nice ligger nesten på stranden, og med direkte flyruter til flere byer i Norge, er dette en perfekt plass å reise til for en liten ferie.
Like ved stranden så har du gamlebyen med mye god mat og drikke.

Å løpe på strandpromonaden her er helt himmelsk og om du ennå ikke er påmeldt noen høstløp, så er løpet Nice–Cannes i slutten av oktober ett spennende alternativ. Her kan du løpe maraton fra Nice til Cannes, eller delta på 20 kilometer om maraton blir for langt. Et alternativ er å løpe maratonstafett med en eller flere andre løpere.

Tett flytrafikk like ved stranden/hotellet, og nesten like mange helikoptre som frakter piffen til sine fete yachter i Monacco.
Nice. Gamlebyen til høyre og en lang flott strandpromenade som går langs hele kysten omtrent helt til Cannes.

SPANIA

Barcelona

Hovedstaden i Catalonia, løpernes eldorado, milevis med strandpromonader. I tillegg kjente steder og severdigheter som La Rambla, Camp Nou, Sagrada Familia og vakre småbåthavner.

Denne byen har alt.

Barcelona, løpetur ved stranden

Vi er ofte i Barcelona og jeg ender som regel opp med å løpe langs stranda, men det er også flott å løpe rundt i byen, for eksempel Triumfbuen og parken rundt der.

Barcelona Maraton arrangeres i mars, løpet går i sentrum og løypa er én stor runde som tar deg innom de fleste severdigheter.

Barcelona ❤️

HELLAS

Athen

Jeg blir fort veldig svett om jeg må gå i kø, og i Athen var det mye kø, så mye kø at jeg var helt utslitt etter noen timer sighseeing, så der fikk jeg ikke løpt, det fristet heller ikke å løpe der. Men om man kommer seg opp på løpetur før turisthelvete starter, så er det sikkert flott å løpe der.

Foto: Google maps

Kreta

Kreta er en stor øy det er flott å løpe på. Her hadde jeg planlagt en langtur, men på grunn av varmen og litt for mye moro kvelden før, så ble det kun en én times løpetur i Heraklion. Her kan du lese mer om løping i Kreta.

Vi øyhoppet videre og var innom Mykonos og Oltidens Thera.

Jeg synes de fleste av de små øyene på Hellas er nokså like å løpe på, der løper jeg stort sett på bilvegen mens jeg nyter havet og ser på de fine små hvite husene.

Varmt og fint.

Tett i tett, Gamlebyen Mykonos.

Resten av sommeren tilbrakte vi på vårt paradis i Gran Canaria.

Synes du det blir for varmt på ferie ved middelhavet på sommeren, så reis til Gran Canaria, der blir det sjelden varmere enn 30 grader, og det går fint å løpe midt på dagen.

Her kan du lese mer om løping på Gran Canaria

Det var i korte trekk sommeren min!

Men nå må jeg komme meg ut på trening – til helgen er det på med startnummer og delta på løp, jeg gleder meg skikkelig.

Vi snakkes!

DREAM IT – WISH IT –  DO IT
Instagram: lopenomade
Strava: Stig Sjølstad

Foto: Yte og Nyte