Skal du løpe bare ett maraton i livet? Da bør Médoc Marathon være ett av løpene du vurderer – i alle fall om du synes at det å kombinere 42,2 kilometer løping med vinsmaking fra 24 vingårder underveis høres ut som en god idé.

La meg forklare;

Like nord for Bordeaux i Frankrike finner man Médoc, en region mest kjent for sin vinproduksjon. Hver september arrangeres Médoc Marathon, eller «Marathon des chateux du Medoc», med start og mål i Pauillac, en liten by midt i Médoc.

Løpet er et vin- og karnevalsmaraton hvor så nær som alle deltagerne i mer eller mindre grad kler seg ut. Det velges et nytt tema hvert år, og i år var temaet gastronomi.

Forventningsfull

Jeg har lenge hatt lyst å løpe i Medoc og tok derfor kontakt med Springtime 17. januar i år.  Da var løpet allerede fulltegnet og jeg ble satt på venteliste. 24. april kom gladnyheten; jeg hadde fått plass!

Forventningsfull og litt nervøs satt jeg meg aleine på flyet fra Stavanger til Bordeaux (via Amsterdam og Lyon) torsdag 31. august.

På samme melkerute som meg møtte jeg de kjekke reiselederne i TH Run Travels; Trude og Espen. Erfarne maratonløpere som de var, også med Médoc Marathon på merittlisten, gikk praten i ett om løping og løpsreiser. Forventningene til årets løp ble skrudd opp et par hakk.

Gleden sank dessverre et par hakk igjen da jeg våknet med sår hals fredags morgen. Formiddagen i Bordeaux ble benyttet til apotekbesøk for å finne remedier for å forsøke å dempe den begynnende forkjølelsen.

Med paracet og Strepsils innabords fikk jeg også med meg noen av severdighetene Bordeaux har å by på. Seinere på dagen var det startnummerutdeling og informasjonsmøte med Springtime. Deretter var det middag før en tidlig kveld.

Løpsdag med nerver og feber

Løpsdagen, lørdag 2. september, startet med frokost på hotellet kl 05.15 (!) før bussen til løpet satte avgårde like etter kl 06.15. Halsen var sårere enn dagen før, og jeg hadde antydning til feber, men dette ble litt glemt oppi alle løpsnerver og forventninger til løpet.

Vel fremme i Pauillac, hvor start og mål for maratonet er, hadde vi god tid til både bagdrop, toalettbesøk og å finne oss en god plass i startfeltet. Der var jeg på plass i god tid til å få fin utsikt til underholdningen før start – men også å rekke å bli tissetrengt igjen lenge før startskuddet gikk.

Vinranker kan brukes til så mangt …

Vel avgårde, skjønte jeg fort hvordan i alle fall de mannlige deltagerne løser problemer med en overfylt blære. Ved den første vinranken løp de ut og stilte seg opp, en etter en.

Etter tre kilometer kom vi til første vingård. Her var det også toaletter. Men det var bare to av dem. Jeg skjønte etter hvert at om man ikke ville stå en halv evighet i toalettkø, var vinrankene det beste alternativet, også for damene. Som sagt, så gjort.

Et dobesøk, en croissant og litt vann senere, var jeg avgårde i fint driv igjen. De neste kilometerne fortonte seg langt lettere enn de tre første.

Etter 5-6 kilometer tok jeg mitt første glass vin. Lettere kaotisk med alle deltagerne, ble vinflasker åpnet og gitt ut med beskjed om «servez-vous».  Altså; forsyn deg selv. Hvor lurt det er, kan vel diskuteres, men stemningen var i alle fall udiskutabelt god etterpå.

Neste vingård fulgte bare en kilometer etterpå, og i en periode kom de veldig tett! Jeg merket ikke at jeg løp alene. Det var så mye folk og god stemning i og rundt løypen, at her var det bare å suge til seg alt av inntrykk underveis.

På nærmest hver vingård var det orkester og underholdning, og det var tilskuere langs hele løypen. En skikkelig folkefest!

 

Et løp som bare må oppleves

Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å gi meg etter fullført halvmaraton om formen ikke var god. Løypen går innom start- og målområdet halvveis, og jeg fant derfor ut at det var det eneste riktige alternativet for meg. Det var det for øvrig mange andre som bestemte seg for også.

Fornøyd med denne beslutningen kunne jeg kose meg i strålende sommervær i deltagerområdet ved mål mens jeg ventet på busstransporten tilbake til Bordeaux.

Det er vanskelig å beskrive opplevelsen fra løpet i et lite blogginnlegg. Dette er et løp som bare må oppleves!

Dersom det eneste målet ditt med maraton er en god sluttid, er nok ikke dette løpet for deg. Men med offisiell makstid på 6 timer og 30 minutter har man massevis av tid til både løping og vinsmaking.

Og så må jeg understreke at man på ingen måte er tvunget til å smake på all vinen som blir servert underveis, det er høyst frivillig!

Denne formen for vinsmaking er helt frivillig!

Dato for neste års løp er 7. september 2024. Temaet er ikke klart enda. Vil du på Médoc Marathon 2024 må du være rask, for billettene blir utsolgt!

Siden jeg reiste aleine, valgte jeg å reise med en løpsarrangør. Dette er nok også den letteste måten for å sikre seg billett til løpet. Ved å reise med en arrangør får man i tillegg hotell og transport tur/retur løpet, og også mulighet for å være med på diverse organiserte aktiviteter, som for eksempel besøk på vingård på søndagen om det skulle friste med mer vin.

Deilig med et glass vin etter vinmaraton!

Jeg løper for opplevelsene, skrev jeg i mitt forrige blogginnlegg. Dette løpet gir definitivt en løpsopplevelse av de sjeldne.

Og jeg – jeg føler at jeg ikke er helt ferdig med Médoc Marathon enda. Jeg gikk jo glipp av de siste 21 kilometerne hvor det blant annet ble servert østers, entrecote og is.

Neste år arrangeres løpet 7. september. På bursdagen min! Jeg kan ikke tenke meg noen bedre bursdagsfeiring enn 42,2 kilometer med løpegalskap!