Snøen og kulda har fått rykte på seg for å være en løpers, om ikke verste, så i alle fall en slags fiende. De fleste av oss må nok medgi at bar asfalt og deilige temperaturer er å foretrekke. Men, det behøver ikke å bety at vintervær må være et hinder for oss løpere.

Noe av det beste med å løpe på vinteren er at du kan løpe med lave skuldre og tenke på hvor god tid du har til å bygge opp formen når løpesesongen starter til våren. Og for hver dag som går blir det lysere og lysere, som i seg selv kan være god motivasjon.

Med disse fem huskreglene i bakhodet vil du få enda større løpeglede av vinterens løpeturer:

1. Vær synlig

Det er umulig å komme utenom at det er mørkt mesteparten av døgnet på vinteren. Og om du da sitter på et kontor eller er opptatt med jobb fra åtte til fire kommer du ikke utenom å løpe i mørket.

Den isolerte løpevesten fra Run Visible-kolleksjonen til Brooks, Insulated Vest, passer perfekt som et ekstra ytterplagg på kalde og mørke vinterkvelder. Løpevesten er vann- og vindavvisende og gjør deg ekstra synlig med sine strategisk plasserte reflekser.

Tar du på deg løpetightsen Thermal, kan du trygt strekke ut steget i vintermørket. Med sine tydelige kontrastfarger og ekstra reflekterende detaljer, er Thermal vintertightsen enda en god grunn for å ta en løpetur før sola har stått opp – eller etter leggetid.

2. Lag på lag

De aller fleste av oss som løper i Norge er godt kjent med regelen om å kle seg «lag på lag». Den aller viktigste grunnen til å kle deg lagvis før en løpetur, er at luften mellom lagene virker isolerende. I tillegg vil flere lag gi deg mulighet for å kle av og på deg ettersom du blir varm eller kald.

Blir vi for varme vil kroppen begynne å svette, og da blir klærne våte. Og våte klær blir kalde. Når vi løper produserer kroppen varme. Derfor er det et godt tegn om du er litt kald de første minuttene av løpeturen. 

Pass likevel på at lokaltemperaturen på områder som føtter, ankler, legger, kne og lår kan bli ganske lav. Et «hot» tips er derfor å dekke slike områder ekstra godt til når det er ekstra kaldt ute.

En litt tykkere tights og et par tynne ullsokker som egner seg godt til løping er ofte lurt å ha i skapet gjennom vinteren. Et gammelt kjerringråd er å ha en ekstra avklipt ullsokk rundt akillesen, for å beskytte denne litt sårbare senen mot skader, samtidig som du slipper å ha dobbelt lag nedi skoen.

3. Når er det for kaldt å løpe ute?

Så lenge du har kledd deg godt med flere lag, er det kuldeeffekten på lungene som vil være mest kritisk. Dette er individuelt fra person til person, og både luftfuktighet og eventuell vind vil ha innvirkning på det svaret.

Likevel er det en god regel å unngå intervalltrening når temperaturen viser kaldere enn 15 kuldegrader. En rolig langtur derimot kan være helt uproblematisk for lungene når gradestokken kryper enda lenger ned mot det blå.

Hvis det er veldig kaldt ute og spesielt om det blåser friskt, kan en ansiktsmaske være god å ha. Ansiktsmasken vil varme opp luften litt før den trekkes ned i lungene. På mindre kalde dager kommer du langt med å ha med en ekstra buff eller to som du drar opp over nesa og munnen etter behov.

4. Hopp på mølla

Å variere uteløpingen med mølleøkter innendørs har mange fordeler. Å løpe i shorts og t-skjorte mens du titter ut på snøen gjennom vinduet kan være en god nok løpsopplevelse i seg selv. I tillegg har full kontroll over antall kilometer og høydemeter mens du løper, som gir deg optimale forhold for gode og effektive økter gjennom vinteren.

En ting som er lurt å huske på er at steget og belastningen på muskulaturen kan bli annerledes når du løper inne på mølla sammenlignet med utendørs. Først og fremst vil løpesteget og biomekanikken bli mer monoton på en tredemølle. Selv om de aller fleste tredemøllene demper godt, er det lurt å bruke løpesko som har en stabil stegavvikling og er komfortabel på foten.

Med sin splitter ny dempingsteknologi gir Brooks Glycerin Max enda mykere og mer responsiv løpsfølelse enn tidligere Glycerin-modeller.

De store skumcellene, plassert i sålens hæl, sikrer en myk og delikat landing, mens de små skumcellene, plassert i sålens forfot, bidrar til økt respons i steget og en lettere stegavvikling. Det gjør Glycerin Max fra Brooks til et utmerket valg for vinterens mølleøkter når du vil ha en økt med litt fartsvariasjoner.

5. Meld deg på et løp!

Vintersesongen blir også mye morsommere når du melder deg på et løp. Gjennom hele februar arrangeres vinterens store løpefest i Trondheim, Bergen og Oslo med by- og gateløpet Brooks Winterrun. I de tre største norske byene samles både nye og erfarne løpere i en morsom og lettløpt løype.

 

I Brooks Winterrun kan du velge mellom å løpe 5 kilometer og 10 kilometer. Løypa passer for løpere på alle nivåer og det er ingen makstid!

Dette er datoene for årets Brooks Winterrun:

  • Oslo, lørdag 1.februar
  • Bergen, lørdag 8. februar
  • Trondheim, lørdag 15. februar