Selv om løpesommeren er over legger jeg ikke løpeskoene på hylla. Denne høsten har jeg deltatt på mitt første orienteringsløp og nå gleder jeg meg mest av alt til Nightrun.
Nylig debuterte jeg i orientering i halvmaraton i Trondheim sentrum og omegn. Opplevelsen var både utfordrende og spennende.
Å lese kartet gikk stort sett bra, selv om jeg bommet grovt på et par poster, som førte til noen ekstra kilometer.
Etter omtrent 14 km passerte jeg startområdet, hvor vi fikk utdelt et nytt kart. Her gjorde jeg en feil ved å stemple meg inn på den første posten, noe som viste seg å nullstille brikken min.
Dette førte til diskvalifikasjon, men likevel var jeg fornøyd med opplevelsen; tre timer med løping og kartlesing ga meg en ny forståelse av denne fascinerende sporten.
Jeg planlegger å delta i flere lokale orienteringsløp, men det må være i kjente omgivelser.
Hadde jeg fått et elektronisk kart, eller muligheten til å ha ruten tilgjengelig på klokken eller mobilen, ville navigeringen blitt enklere. Dette ville gitt meg muligheten til å prøve orientering i ukjente omgivelser.
Selv om det å finne postene ikke alltid var like gøy – og ja, det kom noen stygge gloser når jeg ikke fant frem – håper jeg at det blir mer spennende med bedre kartlesningsferdigheter. Orientering utfordrer både kropp og sinn, og jeg ser frem til å oppleve mestringsfølelsen som kommer med mer erfaring.
Parkrun – en inspirasjon gjennom 20 år
For tjue år siden, en tidlig lørdag morgen i oktober 2004, samlet tretten løpere seg i Bushy Park i London for en uformell 5 kilometer tidstest. Dette ble starten på Parkrun, som i dag omfatter 23 land med hundrevis av løp hver lørdag.
Løpet i Bushy Park ble raskt en tradisjon, og i 2006 ble det første nye Parkrun etablert i Wimbledon. Bevegelsen spredte seg deretter til land som Australia, Sør-Afrika, Irland og USA som nå har de fleste Parkrun-arrangementene og størst deltakelse, men det er fortsatt Storbritannia som har flest løp og deltakere.
Forrige lørdag deltok nesten 350 000 løpere på mer enn 2000 parkrun-løp verden over.
Parkruns popularitet ligger i tilgjengeligheten. Det er gratis og åpent for alle, uavhengig av alder, erfaring og tempo, og fokuset er på fellesskap og glede fremfor prestasjoner.
Med hundretusener av deltakere hver uke, fortsetter Parkrun å inspirere både erfarne løpere og nybegynnere over hele verden.
I Norge har Parkrun også fått fotfeste med seks faste løp, inkludert Festningen Parkrun i Trondheim som nylig markerte sitt seksårsjubileum med 119 deltakere.
Parkrun har skapt en lavterskelarena som inspirerer både erfarne løpere og nybegynnere, og binder sammen mennesker gjennom idrett og fellesskap.
Nightrun – årets lysfest
Nå nærmer Nightrun Trondheim seg, og jeg gleder meg enormt! I Nightrun løper man 5 kilometer i mørket, på lettløpte stier i Bymarka. Nightrun er en tradisjon jeg og Amanda ser frem til hvert år, og det av god grunn.
Løpet tar oss gjennom variert terreng og naturskjønne skogstier, og den unike atmosfæren i mørket skaper magiske øyeblikk i høstkalenderen vår.
Jeg elsker å kjenne spenningen som bygger seg opp før start, og adrenalinet som pumper mens vi navigerer i mørket.
Å se så mange deltakere samle seg til dette løpet er en fryd, og fellesskapet vi deler er virkelig uvurderlig. Hver gang vi står på startstreken, er jeg takknemlig for muligheten til å dele denne opplevelsen med Amanda og de andre deltakerne.
Vi løpes!
Stig