Noen ganger kan det være greit å få en påminnelse om hva du IKKE bør gjøre. Her er fem ting som kan anses som oppskriften på en mislykket løpetur eller økt …

1) Statisk tøying

Tøying er et mye omdiskutert tema blant løpere. De fleste er dog enige om at det er best å unngå statisk tøying. Denne formen for tøying sender nemlig ut signaler som hindrer musklene i å kontraheres like kraftfullt, noe som gir et mindre effektivt løpssteg.

En dynamisk bevegelsesserie er derimot en fin måte å få i gang både muskler og ledd på. Da får musklene jobbe i et stort bevegelsesmønster, og hvis du i tillegg gjør øvelser som likner på løping, gir tøyingen enda bedre utbytte.

Her kan du få litt inspirasjon til dynamisk oppvarming fra svenske Runner’s world.

2) Spise for mye

Dette rådet virker kanskje opplagt, men vi gjentar det likevel: å spise en stor porsjon middag rett før løpetur er ingen god idé … Du føler deg tung, og økta kommer mest sannsynlig til å bli en lite behagelig opplevelse.

For å få best utbytte av maten du spiser før trening, bør du sørge for at du spiser minst én, kanskje til og med to, timer før økta. Da unngår du hold, kvalme, og andre ubehageligheter.

Men, dette er veldig individuelt. Noen takler fint å stikke ut på en rolig tur rett etter et måltid, andre opplever da at måltidet kommer i retur.

Veldig fet eller sukkerholdig mat, samt fiberrike produkter, kan også sette kjepper i hjulet for en god økt. Sørg derfor for å unngå dette som siste måltid før du skal ut på løpetur. Og, ikke glem å spise mellommåltider gjennom dagen for å sørge for jevn energitilførsel og stabilt blodsukker.

3) Ikke gå på do

Drikk jevnt gjennom hele dagen, slik at du ikke heller i deg masse væske rett før du skal trene. Dette fører bare til skvulpemage og uønskede tissepauser.

4) Ikke lytte til kroppen

Joda, noen ganger går ømhet og små vondter over bare man kommer i gang med treningen. Men, hvis du har ordentlig vondt, eller kjenner at du er skikkelig sliten og virkelig ikke har lyst til å trene, så er det nok lurt å velge sofaen. Eventuelt kan du kjøre en alternativ treningsøkt.

5) Drikke for mye – eller for lite

Vi hører stadig at vi må drikke nok vann – men det er faktisk mulig å drikke for mye vann, også.

Overdrevent væskeinntak kan ødelegge saltbalansen i kroppen, og i verste fall kan dette bli veldig farlig. Drikk heller lite og ofte.

Den generelle anbefalingen er å få i seg omtrent to liter væske per dag, men dette påvirkes selvsagt av høyde, vekt, aktivitetsnivå, temperatur, matinntak, og hvor mye du svetter.

Urinen er en god indikator på væskebalansen – har du veldig mørk urin bør du drikke mer.

Forhåpentligvis visste du mye av dette fra før, men en god ting kan som kjent ikke sies for ofte!