Å ha et eller flere planlagte løp man trener mot, motiverer mange løpere. Likevel finnes det mange andre måter å sette seg målsetninger med løpingen på -som ikke har noe med konkurranser å gjøre. Kanskje ønsker du å gå ned i vekt, treffe nye venner, ta vare på helsa di, få litt egentid, eller bare rense tankene litt? Ved å sette deg mål med løpingen øker du sjansene for at du faktisk gjennomfører den planlagte treningen. I tillegg blir det lettere å finne den beste strategien for din trening. Hvis du for eksempel har som mål å gå ned i vekt, krever dette et annet treningsopplegg enn om du trener for å håndtere stress. Vi har samlet fem vanlige målsetninger for løpere, og tips til hvordan du kan tenke når du setter opp treningen for å nå disse.
Ditt mål: Bedre helse
Hvis du har som hovedmål å få bedre helse, må du ikke glemme å kombinere løpingen med andre treningsformer. Kjør litt allsidig styrketrening for mage, rygg, bein og bevegelse. Dette må ikke være avansert, men vil hjelpe på den generelle styrken din, samt forhindre skader. Variasjon er også gull verdt for ikke å miste motivasjonen, så ikke vær redd for å teste ut andre treningsformer også.
Tre løpeøkter i uken vil gi god utvikling på løpefronten, trener du mer enn dette vil effekten per økt reduseres noe. Dersom du har anledning til å trene mer enn tre økter per uke, og ikke satser utelukkende på løping, er det klokt å velge noen andre treningsformer på disse øktene.
Ditt mål: Gå ned i vekt
For best mulig effekt bør du variere løpeøktene dine, da dette gir størst effekt på forbrenningen og treningsutviklingen din. Legg inn én lang, lett økt, og én intervalløkt, hver uke. Langturen lærer kroppen å bruke fett som energi, mens intervalløkten øker forbrenningen og får deg til å forbrenne mer også når du hviler. Styrketrening øker også forbrenningen, fordi musklene trenger mer energi. I tillegg er det viktig å spise riktig dersom du har som mål å gå ned i vekt!
Ditt mål: Stresshåndtering
Når stresset kommer over deg så er løpingen en fantastisk luftekanal for å slappe av. Selv om endorfinene bruser i blodet etter en tøff intervalløkt, så gjelder det å unngå og sette seg for krevende målsetninger. Setter du målsetninger du ikke klarer å nå, blir løpingen bare enda et stressmoment. Det du trenger er en avkoblingsfaktor, og finner du riktig intensitet på treningen din så vil løpingen bli nettopp det. Husk også at løping utendørs er mye bedre for både kropp og sjel, enn løping inne på mølla!
Ditt mål: Sosialisering
Hvis du blir med i en løpegruppe er det garantert at du treffer likesinnede. Velg likevel gruppen din med omhu. Er dere på totalt ulike nivåer, og du blir løpende alene i front eller langt bak resten av gruppa, får du ikke knyttet så mange nye bekjentskaper…
Når dere har fått bedre kontakt kan dere kjøre hardere økter også. Det er få ting som motiverer mer enn venner som heier på deg! Hvis store løpegrupper virker litt skumle, kan du også lokke med deg en venn ut på treningstur. Kanskje ender dere opp med å bli med i en løpegruppe sammen? Sjekk hva som finnes av løpegrupper i nærheten av der du bor!
Ditt mål: Motivasjon
Har du mistet løpegleden? Da er det på tide med en forandring! Lag en ny spilleliste på Spotify, last ned nye podcaster, eller finn en ny runde i nabolaget. Det er viktig at hodet får noe å se frem til på løpeturen.
Motivasjon kan også komme i form av det å gi løpingen mening. Kanskje løper du for en venn som ikke kan løpe selv, eller for å være et godt forbilde for barna dine? Gi løpingen mening, så blir den straks mye enklere å gjennomføre!
Lykke til med fastsettingen av nye mål, og god løpehøst!