Fredag 23.oktober holdt jeg mitt første foredrag for Sunn Jenteidrett og mitt første foredrag i hele mitt liv.

Sunn Jenteidrett er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund, Norges Orienteringsforbund og Norges Friidrettsforbund, med støtte fra Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen. Sunn Jenteidrett jobber for å forebygge spiseforstyrrelser blant unge idrettsutøvere og spre kunnskap om idrettsernæring. Det som startet ut som et 5-årig prosjekt i 2008 har nå blitt etablert på permanent basis.

Hovedmålene til Sunn Jenteidrett er å:

# redusere forekomsten av spiseforstyrrelser blant unge idrettsutøvere

# øke unge idrettsutøveres kunnskap om kosthold og idrettsernæring

# heve kompetansen om idrettsernæring og idrett og spiseforstyrrelser blant trenere, ledere, foreldre, støtteapparat og helsepersonell tilknyttet idretten

Målgrupper:

Hovedmålgruppen er unge idrettsjenter i alderen 13-22 år, som er aktive innen langrenn, skiskyting, orientering og friidrett. De har også stort fokus trenere, ledere, foreldre og helsepersonell tilknyttet idretten, som er viktige aktører som kan bidra til å skape arenaer for sunn utvikling av unge idrettsutøvere.

For noen uker siden fikk jeg en forespørsel fra Marianne Strand-Udnæseth, klinisk ernæringsfysiolog og gammel skivenninne. Jeg brukte ikke lang tid på å bestemme meg om jeg ville gjøre dette på Trenerseminaret de hadde denne uka.

Mitt foredrag handlet om min reise gjennom spiseforstyrrelsen anoreksia, fra starten i 2000 til det året jeg følte meg frisk nok til å prestere både i hverdagen og i idretten. Det skulle ta 8 år. Foredraget gikk fint og jeg synes det var utrolig lærerikt og givende.

Jeg har et stort ønske om at min historie, møte med ulike behandlingsmetoder, symptomer, hva som skjer med en person som er alvorlig syk og hvordan veien ut av sykdommen kan utarte seg, kan være til hjelp for andre. Den hjelpen som kan være avgjørende om en jente eller gutt havner på feil eller rett side av det som er friskt og kontrollerbart.

Dette var noe av det jeg var innom i mitt foredrag:

# Hvordan jeg var før sykdommen

# Hva utløste sykdommen

# Symptomer og faresignaler

# Tiden på sykehus med sondemat osv.

# Tiden etter sykehusinnleggelse og to tilbakefall

# Hva som hjalp meg til å komme meg ut av tvangen og det å få meg til å spise mat

# Hvordan hverdagen var

# Hvordan folk har behandlet meg

# Tips og råd til trenere

# Hvor stor påvirkningsgrad syke har på andre både i og utenfor idrettsmiljø (smitteeffekt)

Etter foredraget var det mange spørsmål og mange interessante tanker. Jeg setter stor pris på de som satt og hørte på og den tryggheten de gav meg. Min foredragskarriere startet bra og dette er absolutt noe jeg ønsker å gjøre videre.

Det blir stadig vanskligere å være idrettsutøver og menneske generelt. Kravene øker og hvordan er blir målt i alle deler av hverdagen blir tøffere og tøffere. Hvordan vi skal klare å fortelle at det er godt nok å være som en er og være god nok blir mer og mer utfordrende.

Mitt motto: “Vær den beste deg”, er noe alle bør tenke på.

Håper jeg kan dele dette med flere! Takk til Sunn Jenteidrett og Marianne. Utrolig hyggelig å bli gjenforent med et godt forbilde og ei venninne jeg så opp til. Forbilder er viktig og de sunne forbildene er de viktigste av alt.

Vær et godt forbilde!