Sommeren er i gang for alvor, og alt ligger til rette for løpeturer ute i sola. Noe av det beste jeg vet er å stå opp om morgenen, få inn en kvalitetsøkt og komme tilbake til frokost og kaffe. Så har en hele dagen foran seg. Mange netter av årets ferie har blitt tilbrakt i telt. Kroppen kjennes ikke akkurat lett ut når en står opp for å løpe, etter ei natt der temperaturen inne i teltet sikkert lå på 25-30 grader. Men trent har vi uansett fått gjort!
Livet i telt er egentlig ganske ok!
Sommerferien er den perioden i året der jeg trener minst likt det jeg ellers gjør. Mye intervaller av kortere varighet, som bakkedrag og sprinter, og mye mer ned i kjelleren.
En av sommerens tøffeste økter ble gjennomført i Kristiansand, på en fotballbane. Jeg skulle henge på fotballspillern… Vi løp kontinuerlig 7*40m, med vendinger hver 40m, og repeterte dette 4 ganger. For så å kjøre en runde til. Etter første drag hadde jeg syra til ørene. Langt utafor komfortsonen, men det er motiverende å trene helt annerledes i perioder. Det tror jeg kropp og hode har godt av. Problemet er bare at jeg fortsatt har syra opp til ørene snart 2 uker senere, og det tar litt tid å komme skikkelig i gang med den vanlige løpinga igjen.
Hvordan ser en normal løpeuke ut
Som doktorgradsstipendiat kan arbeidsdagen i stor grad tilpasses som en selv vil, noe som gjør det enklere å prioritere trening. Når trening prioriteres foran jobb unnskylder jeg meg som oftest med at jeg forsker på effekten av trening, så er det noen som bør være aktiv så er det meg Practice what you preach, osv.
I vinter har jeg slitt med et kranglende kne (mulig det er 30 åra som kommer faretruende nærme). Det resulterte i mye alternativ trening. Litt flaks skal man ha, og kneet bedret seg omtrent samtidig med at isen smelta i marka.
Mange som løper følger fastsatte treningsprogram; periodiserer og planlegger både årsplan, periodeplan, ukeplan og øktplan. Setter hovedmål og delmål. Passer på å ha variasjon, progresjon, individualisering, spesifisitet og nødvending belastning for å sikre framgang. Alt det der man egentlig skal gjøre mtp treningsplanlegging og treningsprinsipper, som egentlig er det jeg kan fra utdannelsen min. Det der følger jeg aldri. Det har aldri funka for meg. Jeg har prøvd mange ganger. Ikke en eneste treningsplan har blitt fulgt i mer enn to dager. Ikke et enste mål jeg har satt har blitt fulgt opp. Jeg er for ustrukturert og usystematisk. Jeg fasineres av det enkle med løping; du trenger sko (mange trenger ikke det en gang ) og deg selv. Jeg liker friheten til å endre økter ut fra følelsen. Magefølesen. Følelsen i beina. Hvor skjerpa jeg føler meg. Så derfor løper jeg uten plan. Det betyr ikke at jeg har en viss tanke om hva ei uke bør bestå av, men det er veldig sjelden den ser ut som jeg forespeilet meg på søndags kveld.
Uansett så tenkte jeg å prøve å konkretisere litt hvordan en løpeuke ser ut.
- Jeg prøver å få løpt mellom 50 og 80 km i uka.
- De fleste øktene løpes rolig, mellom 10 og 20 km.
- 1-2 økter legges til marka. Det kunne gjerne vært mer, men det krever mer organisering.. Ustrukturert person osv
- Løper til og fra jobb et par dager i uka for å dele opp lengden på øktene og spare tid.
- Et par intervalløkter de ukene jeg føler for det, oftest om høst/vinter, og ofte lengre drag av typen 1000m eller 8-10 min.
Hvordan løpe 30 km i slutten av september?
For mange er ikke 30 km så veldig langt. For meg er det sinnsykt langt. En real utfordring, som samtidig er overkommelig. Men jeg har lite erfaring med å løpe mer enn 18-20 km. Etter 18-20 km er jeg lei. Da begynner jeg å fantasere om mat. Tenker at det er helt idioti å være ute så lenge å løpe. Hvorfor i all verden skal en være sliten, støl, sulten og puste som en hvalross når en heller kan ligge på sofaen og se på Gode og Onde dager? Så da drar jeg som regel hjem. Nå må jeg løpe enda litt lenger, og jeg må faktisk gjøre det opptil flere ganger på trening.
Noen konkret treningsplan blir det ikke. Det aller viktigste er å få en god mengde løping totalt i løpet av uka, og holde det meste relativt rolig. Så jeg fortsetter med det jeg har gjort fram til nå, men så lenge kropp/hode/livet tillater det skal jeg fokusere på å øke lengden på langturen litt for hver uke. Baby steps osv. Utgangspunktet blir å starte med 20-22 km og derfra øke progressivt med ca 2km per uke. Da får jeg kjent litt på både distansen og tida jeg kommer til å være ute de neste 8-9 ukene. Så får vi bare krysse fingra for at jeg slutter å velge Gode og Onde dager rundt 20 km, og holder ut litt lengre.
Da er den offisielle treninga opp mot Lidingö i gang!
PS: Du må gjerrne følge meg på strava eller instagram (hildebaa), så kanskje vi kan dele litt inspirasjon!
—- Hilde B—-