Noe av det lureste du kan gjøre for å holde deg frisk og sterk lenge, er å vite når du bør trekke deg fra et løp på grunn av skade – selv om dette er en av de vanskeligste avgjørelsene å ta som løper. Når du blir skadet underveis i treningen mot et viktig løp, så har hjernen din fortsatt lyst til å løpe, men kroppen din vil sannsynligvis ikke være i stand til å gjøre det.

Du vil kanskje klare å kjempe deg gjennom løpet, men det er ikke dermed sagt at det er lurt av deg å gjennomføre. For å avgjøre om du bør stille til start eller ikke, kan du stille deg selv dette spørsmålet:

Klarer jeg å løpe uten å endre steget mitt på grunn av smerte?

Hvis svaret er JA, så kan du løpe, men du bør nok justere forventningene dine noe. Du har sannsynligvis ikke fått gjennomført all den planlagte treningen på grunn av skaden, og dette vil påvirke resultatet.

Er svaret NEI, derimot, så er det nok lurest å ta den kjipe beslutningen og trekke seg. Ikke still til start, og bruk heller tid og energi på å bli frisk. Å løpe med et steg som er annerledes enn det du pleier vil bare forsterke den skaden du allerede har, og i tillegg står du i fare for å pådra deg nye skader andre steder på kroppen. Summa summarum så blir utfallet at du forsinker hele tilhelingsprosessen, og det tar lenger tid før du kan løpe normalt igjen.

Men, fortvil ikke. Dersom du ender opp med å måtte trekke deg fra løpet som du har brukt lang tid på å forberede deg til, finnes det likevel ting du kan gjøre. Her er noen råd:

  1. Hør med arrangøren om det er mulig å overføre påmeldingen din til neste års løp. Dette gjør at du ikke taper noen penger på skaden, og i tillegg er det fin motivasjon for å trene godt når du blir skadefri.
  2. Jobb som frivillig på løpsdagen. Da får du et helt annet perspektiv på løpet, og i tillegg så må jo dette booste karmanivået ditt!
  3. Fokuser på hva du kan gjøre for å bli skadefri, i stedet for å se på dette som et nederlag. Profesjonelle løpere risikerer aldri å konkurrere hvis de er skadet, og det bør ikke du gjøre heller! Dette er en del av det å være en smart idrettsutøver.

Husk: Noen ganger er det de løpene vi IKKE løper som har størst betydning for hvordan vi presterer.