1. Koffein gir økt prestasjonsevne. Hundrevis av studier har vist at det å få i seg koffein før en fysisk anstrengelse gjør at kroppen kan jobbe hardere, lengre og raskere enn uten koffein. Dette gjelder både utholdenhetsutøvere og sprintere.
2. Timingen er viktig. Én time før konkurranse har vist seg å være det ideelle tidspunktet å få i seg koffeinet. Da vil du ha best effekt underveis.
3. Det er mulig å få for mye. Forskning viser at mellom tre og seks milligram koffein per kilo kroppsvekt er alt du trenger for å dra nytte av koffeinet. For en 70 kilos person tilsvarer dette omtrent 3,5 dl sterk svart kaffe. Får du i deg mer enn dette vil du ikke få noen økt effekt, men du risikerer i stedet å bli utsatt for de negative sideeffektene ved koffein, som uro, svimmelhet og hjerteklapp. Vær derfor forsiktig med å innta for mye kaffe før en konkurranse.
4. Kaffe er bra for hjernen. Det er forsket på hvorvidt man får best effekt av koffein når det forekommer i kaffe, eller i andre former. Resultatet viste at kaffe inneholder en del substanser, blant annet polyfenoler, som har positiv innvirkning på hjernehelsen. Disse stoffene kan hjelpe folk med demens og Alzheimers, så å drikke kaffe er ingen dum idé for å holde de små grå ved like.
5. Det er faktisk ikke slik at kaffe dehydrerer deg. Mange studier har funnet ut at hvis du begrenser deg til cirka fem kopper kaffe faglig, har dette liten eller ingen innvirkning på prestasjonen. Pass allikevel på dersom du merker at kaffen får fart på systemet før du legger ut på tur –da er det viktig å fylle på med en elektrolyttholdig drikke.
6. Du må ikke svelge kaffen. En studie fra det amerikanske tidsskriftet Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism viser at reseptorer i munnen tar opp koffeinet selv om du ikke svelger drikken. Du kan med andre ord spytte ut kaffen igjen, men likevel dra nytte av koffeinet. Det er greit å vite når du nærmer deg slutten på en maraton og ikke føler for å svelge noe som helst.
7. Kaffe hjelper på restitusjonen. En studie undersøkte syklister som hadde trent hardt i to dager. En gruppe fikk en restitusjonsdrikke med både koffein og karbohydrater, mens en annen gruppe kun fikk drikke med karbohydrater. Resultatet var at den første gruppen gjenoppbygde glukogenlagrene sine med 66% mer enn gruppen som kun drakk karbohydrater.
8. Du kan gjøre mer enn bare å drikke kaffe. Du kan for eksempel putte kaffe i smotthien din, eller hvis du er glad i pannekaker kan du prøve å blande en halv kopp svart kaffe med fire spiseskjeer smør. Ha dette på toppen av nystekte pannekaker. Kaffesmør, sad du?! Yessir, prøv det!