Ready to rumble -> sesong 2019!


Hei!!

Nå er det en stund siden jeg har skrevet her på bloggen. Det har skjedd vanvittig mye det siste året, og jeg har opplevd at det er ganske krevende å være student i utlandet. Samtidig har jeg slitt ekstremt mye med skader de siste årene som jeg har delt litt her på bloggen, og det har jeg merket har gått veldig utover motivasjonen min. I sommer opplevde jeg for første gang å ikke ha noe motivasjon til trening. Å det føltes utrolig ubehagelig ut ettersom løping alltid har vært min “frisone”. Plutselig manglet jeg noe, og det var en veldig rar følelse å kjenne på. Jeg har jo alltid vært hun som elsket å trene, og nå ville jeg plutselig ikke. Mest sannsynlig kom denne perioden fordi jeg hadde vært igjennom et vanvittig skole kjør, men også fordi jeg har vært døds lei å være skadet. Hver gang jeg endelig kunne løpe igjen fikk jeg et tilbakefall. Men heldigvis varte denne perioden ikke så lenge, og jeg er nå klar for nye utfordriger!

Jeg er endelig skadefri, og føler meg for første gang på en lang stund veldig bra! Så derfor har jeg meldt meg på mitt første 21 km løp på 4 år!! Det er 4 år siden jeg løp på 1.33 i Holmestrand, og jeg gleder meg nå til å se om jeg kan klare å slå denne tiden i april. Jeg skal gjøre mitt beste og har allerede begynt mer riktig trening. Jeg har tanker om å dele flere tips til treningsøkter og hvordan jeg har trent i løpet av uken med dere! Håper dette er noe som kan inspirere dere der ute, og at vi sammen kan pushe hverandre mot en bra 2019 sesong 😀 

Husk: Det er utenfor komfortsonen magien skjer! Er dere klare for å kjøre på??? Det er nemlig jeg 😀 

Siste utgave av Runner’s World

  • RW var på plass i Lofoten under The Arctic Triple, både for å løpe, men også for å få turtips av forsideløper Mirjam Saarheim.
  • Møt maratonsamler Odd Gunnar Tveit som også arrangerer landets mest eksotiske bygdemaraton.
  • Født til å løpe, sa du? Nja … Vi serverer deg elleve logiske brister som taler for at evolusjonen kunne gjort en bedre jobb.
  • Magnus Eide og Sunniva Bondø Sørensen har begge vært gjennom vanskelige skadeperioder som preget psyken. Nå understreker de unge forbildene viktigheten av åpenhet.
  • Stor terrengskoguide – samt hvordan du velger riktige terrengsko for deg og ditt bruk.
  • Åtte grep for å riste liv i kroppen etter sommerferien.
  • Produkttester, faste spalter, oppskrifter.

Bli abonnent


Hvordan kombinere eksamensperiode og trening?


Hei 😀

Etter 2 uker med feber, vond hals og dårlig form er jeg endelig tilbake med løpeskoene på beina. Jeg er psykologi student i Budapest, og eksamensperioden har nå begynt. Jeg har hatt 2 eksamner, men skal igjennom 7 til + en innlevering. Jeg har siste eksamen 6 juni, så det blir noen heftige uker med MYE lesing. Derfor er jeg nødt til å være smart når det gjelder treningen. Jeg er personlig altfor flink til å bare kjøre på med mye trening som har resultert i at jeg har vært syk 4 ganger siden jul…. Ikke smart! Totalbelastningen har nok blitt litt for stor med tanke på trening, skole og alt annet. Selv har jeg ganke mye erfaring med å kombinere eksamensperiode og trening ettersom jeg har studert 6 år i Norge fra før av. Men det siste året i Budapest har jeg pushet meg selv mye mer enn tidligere ettersom skolene i øst Europa krever mer enn hva jeg har opplevd i Norge. Jeg har aldri vært med på lignende kjør når det gjelder pensum, eksamner, innleveringer og fremføringer… MEN; det er verdt det, og jeg har lært vanvittig mye. Ettersom jeg har noen ås erfaring så har jeg opparbeidet meg noen tanker rundt hva det er viktig å fuksere på i eksamensperioden. Så, hva er mine tips når det gjelder kombinasjonen av trening og lesing i eksamensperioden (og ellers i året)? 😀

1. Planlegg: Prøv å lag deg en plan for du kombinerer skolen og treningen best mulig. Eksamensperioden er tøff og det blir ofte lange dager. Hvis du på forhånd vet hva du skal trene og hvilke dager så kan det være lettere å mentalt innstille seg på hva du skal og når. Planlegging er gull verdt slik at du kommer deg igjennom punsumet, og du kommer deg igjennom den treningen du skal ha. 

2. Tidspunkt: Jeg sitter gjerne med skole hele dagen, og trener på kvelden. Jeg kan gjerne kombinere to økter, men løpingen tar jeg gjerne på kvelden. Dette fordi hodet mitt fungerer best for lesing tidlig og beina mine er best på kvelden. Finn ut hva som er best for deg!  Når hodet ditt er klarest for lesing, og når beina dine fungerer best for trening. 

3. Kvalitet fremfor kvantitet: Fokuser på gode kvalitetøkter fremfor økter hver dag. Eksamensperioden er den perioden hvor du skal vise hva du er god for på skolebenken. Løping kan du fokusere på året rundt. Er jeg sliten en dag, så hviler jeg. Du blir ikke bedre til å løpe hvis du pusher deg altfor langt hver dag (trust me!!! haha). Tren smart – det er ikke han/hun som trener mest som blir best, men han/hun som trener smartest. Du skal bli bedre og ikke dårligere! 

4. Kos deg på trening: Fokuser på at treningen skal gi deg overskudd og glede i denne tøffe perioden med mye skole. Personlig liker jeg å ha god musikk på ørene, og kose meg den tiden jeg er ute. Prøv å løp i et rolig tempo og ha fokus på å samle overskudd. Dette er ikke tiden hvor du legger inn den hardeste treningsperioden… Det er skolen som er første prioritet, og treningen skal hjelpe deg til å prestere enda bedre. 

5. Tren kortere økter: Har du dårlig tid så kort ned på øktene og ha fokus på å komme deg ut å få frisk luft!! Ikke ha fokus på tid og km! 

6. Jobb mentalt: Eksamensperiode krever mye av deg psykisk og fysisk. Jeg kan fort tenke negativt når jeg ikke får trent så mye som jeg ønsker, eller hvis kroppen ikke responderer på treningen. Eksamensperioden kjører kroppen din ned i grøfta. Det er tøft å lese mange timer hver dag. Så jobb med å tenke positivt, ha fokus på hva som er best for din helse og ta heller en ekstra hvile dag om du er sliten. Minn deg selv på at dette er perioden hvor du skal prestere ditt beste på skolebenken og treningen skal være med å gjøre deg bedre! Positive tanker er gull verdt i denne perioden. Finn små ting i ukene som du kan glede deg til, og prøv å gjør treningen til en av de. Fokuser på at treningen skal være din tid hvor du ikke trenger å tenke på skolen eller noe annet. Jeg liker ofte å la løpeøktene bli den tiden på dagen hvor jeg kan dagdrømme og la alt pensum bli ligende hjemme. Minn deg selv på HVOR BRA DU ER!! Vær stolt av deg selv og det du oppnår. Du er rå!!

Håper alle dere som har eksamensperiode senker skuldrene og koser dere med en løpeøkt! Så lenge du gjør ditt beste så er det BRA NOK! Pust, og slapp av. Du kan dette! Jeg heier på dere alle sammen, og håper virkelig alle drømmene deres går i oppfyllelse!!

Til de av dere som er ferdig med eksamenskjøret, jobber eller har en annen hverdag: Ha en super helg!!! 😀 Kos dere masse med løpeskoene ute i dette herlige været!!

Mine tips til alternativ trening og skadeforebygging.


Hei!

Da har jeg kommet tilbake til Budapest etter 10 dager på ferie hjemme i Norge. Det trengte jeg virkelig! Skoledagene i Budapest er helt annerledes enn i Norge, og vi har en mye tøffere hverdag enn det jeg hadde når jeg studerte i Norge. Derfor var det veldig godt å komme hjem til familien, få trent ordentlig, sett venner og slappet av! Så nå er kroppen ladet, og hodet klar for ny omgang med mye skole 😀

Jeg fikk trent en del i påsken både med løpesko og ski. Jeg er ikke så god på ski men jeg ser på det som veldig bra alternativ trening. De siste to årene har jeg slitt masse med skader og, har derfor lært at det er vikitig å få lagt inn alternative økter. Dette er økter jeg pleier å kjøre når jeg trener alternativt:

Ellipse: super trening som ikke er like belastende som feks løping. Her kan man få opp pulsen betraktelig. Man kan både kjøre langtur og intervall. Intervall er nok min favoritt ettersom ellipse fort kan bli kjedelig i lengden. 

Løpe i vann: Løping i vann er super trening, og et svært godt alternativ ved skader. Kjør gjerne intervaller!

Sykkel: Nå som våren begynner å komme er det yppelig å dra frem sykkelen og kjøre noen langturer på den. Går også kan å legge inn drag i feks bakker.

Ski: Ski er noe jeg bare har fått mer og mer gleden av de siste årene. Tidligere hatet jeg virkelig ski, men nå de siste 3 årene har jeg fått smaken på det. Super trening for hele kroppen, og enda bedre å kunne få brukt kroppen ute i den vakre naturen i Norge!! Vi er så heldige som bor i et så vakkert land!

–  Yoga/bevegelighetstrening: Dette er viktig trening dere! Jeg tror veldig mange fort får skader (inkludert meg selv) fordi man har for stiv/stram muskulatur, noe som bidrar til at man blir ekstra utsatt for skader. Derfor er det viktig å bruke litt tid etter hver økt på tøying, og prøv å legg inn litt yoga/bevegelighetstrening hver uke. 

Basistrening, fokus på kjernemuskalturen: Jeg er veldig fan av basis styrke som baserer seg på hele kroppen. Enkle styrke øvelser hvor man bruker egen kroppsvekt. Fokus på kjernemuskalturen!! En sterk kjernemuskulatur er super viktig uansett hva man trener. Styrketrening gir deg muligheten til å utvikle deg som løper, og gir deg også muligeten til å bli en bedre/sterkere løper. Sannsynligheten for skader minker ettersom kroppen blir bedre rustet til å takle belastningen man utsetter kroppen for under løpeøkter. 

Så dere: Husk å tren alternativt ved siden av løping. Løping kan fort bli for gjensidig og jeg tror det er viktig at vi er litt smarte med tanke på skadeforebygging. Jeg er også veldig bevisst på skovalget mitt, og massere muskalturen rundt lår/legger. God variasjon, riktig/nok/sunt kosthold, nok søvn og riktig intensitet på øktene er også viktige faktorer ved skadeforebygging. Jeg har ofte fått en smell når jeg har økt treningsbelastningen for fort, eller trent for mye på feil intensitet. Derfor anbefaler jeg virkelig å ikke bare kjøre i gang med masse trening, men heller øke belastningen gradvis. Prøv å hold deg unna lapskausøkter, det er ikke smart!!! Trust me! Jeg er altfor god på å bare sette musikk på ørene, og la beina fly avgårde. Å det tjener man ingenting på, det er bare tull! Tren smart – la de rolig øktene være ROLIGE, og kjør heller på under intervallene! 🙂

Håper dere får en fantastisk uke 😀 Tren smart, gjør bevegelighetstrening og husk kjernemuskalturen!! 

Ukategorisert

Neste mål; 21 km i Budapest i september.


Hei!!! 😀

De siste 2 årene har jeg slitt mye med skader og sykdom. Jeg har derfor fått testet tålmodigheten og viljestyrken min ganske greit…. Tiltross for at jeg nå den siste uken har ligget syk med feber og sår hals, så er det lenge siden jeg har vært så motivert som jeg i dag! 😀 Hvorfor???? Jo fordi jeg endelig har bestemt meg for å løpe 21 km igjen!!!! 😀 Første gang jeg løp 21 km var i Holmestrand for 2 år siden, og da begynte også skademarerittet. Men nå føler jeg meg endelig klar for å trene ordentlig mot et mål igjen, og det gleder jeg meg veldig til! Derfor har jeg bestemt meg for å løpe 21 km her i Budapest i september!  I den forbindelse tenker jeg at det hadde vært artig å dele min vei mot dette halvmaratonet, og hvordan jeg skal trene mot det. Jeg kommer til å rådfører meg med min klubb; IL Sandvin, og min trener for å stå best mulig forberedet på den startstreken! MEN; er det en ting jeg har lært de siste to årene så er det bedre å ha kvalitet over kvantitet. Å at det handler om å trene smartest og ikke mest. Lytt til din egen kropp, og bruk hodet!

I ukene fremover kommer jeg til å ha fokus på en del lange rolig økter, intervalløkter (lange nå i starten), og en del styrke/basis trening. Jeg må bli sterkere i kjernemuskulaturen, og generelt i hele kroppen. Jeg ønsker å bli sterkere, og raskere! Det viktigste for meg er å klare å kombinere treningen på best mulig måte ved siden av skolen. Jeg har lange skoledager hver dag som krever mye energi, og jeg ønsker derfor å få mest mulig igjen for treningen jeg legger ned. Jeg vil derfor prøve å få lagt inn styrkeøkter i fritimene, og løpingen vil skje før eller etter skolen. 

Jeg tror grunnen til at jeg har slitt så mye med skader er fordi jeg alltid har trent mye “lapskaus”, og jeg er altfor glad i å bare løpe avgårde. Dette har ikke kroppen min taklet så godt og det har resultert i mye skader. Jeg vet at det er fler enn meg som går på den feilen om igjen og om igjen, og derfor ønsker jeg å dele min vei mot målet her. Så kanskje vi kan inspirere hverandre til å trene smartere? 😀 Kroppen trenger rolig økter, og kroppen trenger tid til å restituere seg! Så hovedfokuset mitt blir å ha fokus på at de rolige øktene SKAL være rolige, og ha mer fokus på styrke treningen. 

Men jeg vet at å trene mot 21 km, 10 km, 42 km eller andre løp krever motivasjon, og enkelte dager er mye tyngere enn andre. Så kanskje vi kan hjelpe hverandre mot målet?Hva er deres mål? Å hvordan skal dere fokusere og trene mot målet? Hva tenker dere er avgjørende for å få utnyttet tiden på treningen best mulig?

Jeg håper virkelig vi kan inspirere hverandre, heie på hverandre og hjelpe hverandre til å bli bedre løpere! 😀 Ha en fantastisk uke! 

Ukategorisert

Tips: behold motivasjonen gjennom vinteren


Hei! 🙂 

Jeg har nå vært hjemme i Norge i ca 14 dager, og har virkelig fått testet meg på både masse snø og is. Å jeg må ærlig innrømme at vinteren ikke er min favoritt årstid, og at motivasjonen innimellom kan svikte litt. Ikke alltid like fristende å komme seg ut i -10 grader, snøvær og mørkt… Derfor har jeg satt meg ned for å skrive noen tips som pleier å fungere for meg når motivasjonen dabber av 🙂 

1. Et klart mål eller klare ambisjoner: For meg handler det om å ha et klart mål som jeg kan jobbe mot under vinterperioden. Mitt mål er å slå min egen pers på 21 km. Et mål fungerer ofte for meg som den sterkeste motivasjonsfaktoren. Da blir det alltid mye lettere å komme meg ut på trening, og jeg kan bruke målet som en motivasjonsfaktor under de hardeste intervallene. Jeg vet at jobben jeg legger ned nå vil bety mye når jeg står på startstreken, og det har alltid vært en viktig faktor for meg å alltid gjøre mitt beste. Jeg ønsker å være så godt forberedt som jeg kan være til løpet. Derfor vil et klart mål, og klare ambisjoner være den viktigste faktoren for meg når det gjelder å holde motivasjonen oppe iløpet av vinteren.  

2. Delmål! Ved å teste deg selv underveis gjennom vinteren mot målet vil du hele tiden få gode tilbakemeldinger om hvordan du ligger ann i forhold til målet ditt. Samtidig har du også tid til å forbedre treningen eller redusere treningen om du ikke får svarene du ønsker. God konkurransetrening er også viktig for å klare å yte maks. Lite tips; Winterrun er et supert løp som jeg virkelig anbefaler. Det er til Lørdag 3 februar, og du kan fortsatt melde deg på!!! Det er både 5 og 10 km! Gå inn på; www.winterrun.com  

3. Avtal løpeturer med andre: For meg har det alltid vært mye enklere å komme seg ut på løpeturer når jeg har noen andre å dele turene med. Det finnes ikke noe bedre enn å kombinere løping, skravling og vakker natur! Det er også mye vanskeligere å avlyse en løpeavtale om du skal løpe med noen andre når du vet de forventer at du skal være med. 

4. Kle deg godt med riktig utstyr: En annen viktig faktor om vinteren er å kle seg riktig og godt. Finn ut hvor mye klær du må bruke for å holde varmen, men samtidig ikke svette ihjel. Finn gode løpesko, og pigger om det er nødvendig. Jeg personlig løper aldri med pigger, men enkelte dager kunne nok det vært lurt. 

5. Musikk: For meg er det viktig å ha bra musikk som gir meg energi på turene jeg har alene. Det gir meg motivasjon, og jeg ender alltid opp med å løpe rundt som en smilende energisk jente. Mine topp tre sanger nå er: 

– The heat (i wanna dance with somebody) – ralph felix. 

– Faded (tiesto`s deep house remix) – alan walker. 

– For you (&rita ora) – liam payne. 

6. Søvn & riktig næring: Jeg slet lenge med både D viatmin mangel og B12 mangel, og har derfor lært hvor viktig riktig næring er! Jeg sov flere timer hver dag, og var nesten alltid trøtt. Søvn vil være avgjørende for motivasjonen din, og uten nok søvn vil det være vanskelig å opprettholde en god treningsperiode. Søvn og riktig næring er avgjørende for at kroppen skal få restituert seg, og bygd seg opp enda bedre! Prøv å oppretthold en riktig døgnrytme som fungerer for deg, og spis godt med næringsrik mat. 

7. Last ned strava eller en annen app hvor du kan loggføre treningen din: Eller om du heller ønsker å benytte en treningsdagbok på dataen eller skrive i en egen bok – gjør det! For meg er det litt ekstra motiverende og morsomt å se tilbake på tidligere treningsøkter, eller å få et klart bilde over treningen du har gjort som har fungert eller ikke. Viktig å loggføre for å kunne analysere jobben du har gjort og hva du kan forbedre fremover. 

8. Ha det gøy! Til syvende og sist skal løping være gøy. Hvis du har for høye ambisjoner, eller forventninger til deg selv; senk skuldrene og gi deg selv litt fri. Husk at det aller viktigste er at du liker det du driver med, og at det vil være den viktigste faktoren for å opprettholde motivasjonen. Det er vanskelig å trene mot en mål om du virkelig ikke brenner for det. Det er viktig å kose seg på veien, le og smile 😀

Håper noen av disse tipsene kan hjelpe deg til å opprettholde motivasjonen gjennom vinteren. Kanskje du har noen tips til meg? Legg gjerne igjen en kommentar 😀

Ha en super løpeuke!!! 


Ukategorisert

Tørr du å være med på en utfordring?


Hei, og godt nyttår alle sammen!!! 😀

Nå er det en god stund siden jeg skrev her sist, og MYE har skjedd. Den største forandringen er at jeg har flyttet til Budapest for å studere. Jeg trives veldig godt, men har virkelig fått testet min egen komforsone de siste månedene. Derfor har treningen blitt nedprioritert den siste tiden, men heldigvis begynner jeg å komme ordentlig i gang igjen nå. Jeg har vært mye plaget av skader de siste 2 årene, men nå føler jeg meg faktisk 100% bra igjen. Derfor har jeg veldig lyst til å dele mine planer og mål for 2018 med dere. Håper å motivere noen der ute å bryte ut av komforsonen, og leve litt ekstra i 2018. For som jeg liker å si; det er utenfor komforsonen magien skjer. Å det er virkelig sant!! 

Så, dere lurer kanskje på hvorfor jeg er i Budapest?

I sommer havnet jeg i et dilemma hvor jeg måtte velge mellom å ofre ALT for min største drøm, eller å gi opp. Jeg valgte å satse alt, og dro derfor til Budapest. Jeg kommer aldri til å glemme de følelsene som blomstret opp på flyet 3 september 2017. Frykt, redsel og nervøsitet blandet med glede, lykke og sommerfugler i magen. Jeg viste at valget jeg tok kunne gjøre meg til verdens lykkeligste jente, men samtidig hadde jeg en ekkel følelse inni meg som sa at jeg kanskje ikke kom til å klare å gjennomføre en utdanning i utlandet. Jeg har aldri vært noe god i språk, og heller aldri likt å snakke engelsk. Jeg har alltid vært hun jenta som har fått alle andre til å snakke engelsk, og jeg har vel egentlig ungått alle situasjoner hvor jeg har måtte snakket et annet språk enn norsk. Men nå skulle jeg plutselig flytte til utlandet og ha 11 fag med forelesninger flere ganger i uken, 8 eksamener, 3 innleveringer og 1 presentasjon på engelsk! Jeg kan med hånden på hjerte si at jeg aldri har jobbet hardere psykisk og fysisk med meg selv som i det siste halvåret, men jeg har heller aldri vært lykkeligere. Jeg har bevist for meg selv at dette klarer jeg, og viktigst av alt; jeg turte. 

Å hvor vil jeg med dette?

Jo, jeg tror vi alle er altfor pinglete. Vi er for opptatte av hva alle andre mener eller tror. Vi glemmer oss selv i prosessen. For hva er det egentlig du vil? Hva er det du alltid har hatt lyst til å gjøre, men aldri turt? Vil du løpe 21 km i København, men tørr ikke fordi du selv føler at du ikke er i god nok form. Da synes jeg du skal minne deg selv på “ja, vi kan i de fleste tilfeller alltid bli bedre, men vi må begynne et sted”.  Livet er simpelt – du må tørre å leve det, eller så flyr det avgårde uten deg ombord. Det er opp til deg. Du har et valg, vil du gjøre en endring eller ikke? Og viktigste av alt; skal du la være å prøve fordi du er redd for å feile? Eller skal du faktisk ta på deg de løpe skoene, melde deg på løpet og stelle deg på startstreken? For vet du hva, jeg er sikker på at du klarer det. Det er hundrevis av folk som har gjort det før deg, så hvorfor skal ikke du klare det da? Jeg tror vi må tørre å bryte ut av komforsonen vår litt flere ganger, og huske at vi nå lever i et samfunn hvor ordet perfekt får mer og mer plass. Å jeg velger å tro at hvis vi alle tørr å vise litt mer ærlighet, glede, medmenneskelighet og ikke minst; kjærlighet, så kanskje vi kan skape et litt bedre samfunn og verden hvor folk føler tørr å leve. Ordet perfekt burde ikke finnes, fordi ingen er perfekte. Alle har feil, og alle kan ikke vinne OL gull, bo i et slott eller ha den råeste jobben. Jeg tror vi fort glemmer hva lykke handler om. For meg handler lykke om å ha en god selvfølelse og ha det bra med meg selv. Ha tro på det jeg gjør, vise kjærlighet til de rundt meg, heie på andre, tørre å satse på drømmen min, og ikke minst så ønsker jeg å se hvor fort jeg kan løpe. Å jeg er sikker på at om vi alle gjør en litt større innsats på å hjelpe hverandre, unne hverandre suksess, følge vår egen drøm og gi litt mer faen i hva alle andre mener – så vil livet til hver enkelt bli bedre. Vi er vår egen lykkesmed, og det er ditt ansvar å skape din egen lykke. Valget er ditt, og jeg tror hvis vi alle tørr å vise litt mer sårbarhet, ærlighet og kjærlighet så kanskje vil flere mennesker tørre å bryte den komforsonen litt oftere. Livet er aldri dans på roser, og det kommer det heller aldri til å bli. Kanskje det derfor er enda viktigere at vi faktisk heier på hverandre, og ikke drar hverandre ned? Jeg mener, vi kan aldri vise nok kjærlighet, og noe så lite som et smil kan virkelig gjøre dagen til hvem som helst litt bedre. 

Så, min utforing til alle der ute er å gå utenfor komforsonen! Meld deg på et løp du har drømt om å løpe, og smil til menneskene du møter. Du er så bra, og du vil klare å gjennomføre løpet lett. Vet du hvorfor? Fordi du turte, og det er utefor komforsonen magien skjer! Å hvis du på veien mot løpet klarer å vise litt mer glede, ærlighet og medmenneskelighet, så har du klart noe mer enn bare å gjennomføre et løp – du har også heiet frem noen andre. Å for meg er det virkelig rørende – at vi sammen kan bli bedre. For husk; alle lever en kamp der ute som du kanskje ikke ser med engang.